O chestiune de viață și de moarte

Cum aș putea găsi cuvintele potrivite pentru a descrie o carte care vorbește despre iubirea de-o viață a doi oameni care au avut șansa de a fi împreună 65 de ani? Sunt recunoscătoare doar că am avut oportunitatea de a fi martoră prin intermediul acestei scrieri la tributul dragostei celor doi, într-un moment extrem de sensibil și vulnerabil pentru aceștia: pregătirea pentru moartea lui Marilyn, scumpa soție a lui Irvin Yalom.

Cartea este scrisă de cei doi soți în colaborare, alternând în prima parte capitolele între ei. Ulterior, regăsim doar cuvintele bărbatului, care își destăinuie viața de după pierderea marii lui iubiri. Dacă la început ne familiarizăm cu lumea celor doi, unde observăm grija pe care și-o poartă și dorința fiecăruia de a-i fi bine celuilalt, pe parcurs intrăm în contact cu suferința profundă pe care o simt amândoi. Irvin este îndurerat să își vadă iubita chinuindu-se cu o boală grea, știind că zilele împreună sunt numărate, iar Marilyn își simte inima îndoită de dorința de a pleca, dar și de tristețea că va trebui să își părăsească partenerul.

Povestea este scrisă într-o manieră atât de delicată, încât pare o invitație pentru cititori de a pătrunde în inima autorilor și de a le fi martori la ultimele momente împreună. Chiar dacă este pe finalul vieții sale, Marilyn se simte împlinită și e împăcată cu ideea morții ”Fie că mor în trei luni sau mai târziu, cred că pot accepta situația. Dar da, bineînțeles, mă chinuie tristețea de a-i părăsi pe cei dragi, în special pe tine”. La polul opus, Irvin vorbește din perspectiva persoanei care își dorește cât mai mult timp cu ființa iubită, deși conștient de suferința fizică a acesteia.

Poveștile surprinse în carte inspiră la a trăi o viață cu sens, la a iubi în profunzime oamenii de lângă noi și la a fi în contact cu impactul pe care îl avem în lume. Este o poveste de dragoste, dureroasă și blândă în același timp, care surprinde esența durerii de a pierde o parte semnificativă din viața ta, ca mai apoi să trăiești doar cu iubirea a tot ce a fost.

”Doliul este prețul pe care îl plătim pentru curajul de a-i iubi pe ceilalți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *